Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Lipiec 12th, 2012

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy które suplementujemy po posiłku.

Niewiele z nas prawidłowo suplementuje witaminy czy inne substancje w preparatach doustnych. Niewiele z nas wie bowiem, że przyjmowanie zgodnie z ulotką (a nie: „jak sobie przypomnę”) to bardzo istotny czynnik, który odpowiada za prawidłowe przyswojenie preparatu przez organizm i maksymalne jego wykorzystanie. Informacje na opakowaniach „na czczo”, „z posiłkiem” czy „po posiłku” nie są wymysłem producenta, który chce przetestować naszą pamięć co, kiedy i o której muszę przyjmować – witaminę A biorę rano po śniadaniu, a już omegę 3 po obiedzie. A może odwrotnie…?

Witaminy A, D, E , K to witaminy, które do swojego wchłonięcia potrzebują tłuszczu, a więc zawsze przyjmujemy je po posiłku. Warto to zapamiętać, bo utworzenie odpowiedniego środowiska dla witamin to gwarancja ich przyswojenia, a więc i gwarancja skuteczności preparatu.

Witamina A – calivita

Witamina A, aby mogła być wysoce przyswajalna dla organizmu, należy suplementować w postaci prowitaminy, czyli beta karotenu. Jego źródło w diecie to przede wszystkim marchew oraz spirulina (alga). Ponadto w codziennych posiłkach, dość dużo karotenu występuje w pomidorach, dyni, szpinaku, papryce, mango oraz w sałacie i brokułach.

Beta karoten chroni skórę przed wolnymi rodnikami, czyli opóźnia starzenie się i zapobiega nowotworom. Wpływa na prawidłowość widzenia (szczególnie, gdy problemy ze wzrokiem zaczynają się o zmierzchu), odporność oraz na profilaktykę przeciw miażdżycy.

Beta karoten warto przyjmować na kilka tygodni przed planowanymi wakacjami w słonecznych riwierach – zapobiega się tym samym nowotworom skórny, jej starzeniu oraz poparzeniom.

Witamina D – calivita

Znajdziemy ją w tranie, mięsie ryb, żółtkach, mleku oraz w naturalnym maśle. W krajach rozwiniętych, również w Polsce odnotowuje się deficyty witaminy D w codziennym żywieniu, stąd niektóre produkty są wzbogacane o syntetyczną witaminę D w celu uzupełnienia jej niedoborów. Jednak zamiast syntetycznych witamin, lepiej witaminę D przyjmować z naturalnych źródeł lub naturalnych preparatów (naturalnych suplementów).

Witamina D odpowiada za prawidłowy wzrost u dzieci i młodzieży, a także za silne kości u osób dorosłych. Możemy zastosować ją również w osteopenii i osteoporozie, gdyż poprawia wchłanianie ważnego dla kośćca wapnia, a także przy zapaleniach stawów i odmrożeniach.

A kiedy sami wytwarzamy najwięcej witaminy D? Podczas przebywania w słonecznych miejscach, stąd warto czasem nawet w zimowy dzień wystawić buzię na działanie mroźnego wiatru i odrobiny słońca.

Witamina E -calivita

Nazywana jest witaminą młodości, ale nie tylko jej upiększające własności stanowią jej istotę. Brak witaminy E skutkuje niepłodnością zarówno u kobiet i u mężczyzn, stąd przyszli rodzice w swojej diecie powinni koniecznie uwzględnić podaż tejże witaminy.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.